Een modern proces van dataverzameling voor Eefting Energy

  • Data inzichtelijk dankzij ontwikkelde webapplicatie
  • Miljoenen records worden efficiënt opgeslagen en toegankelijk gemaakt voor klanten
  • Dankzij een modern proces wordt uitstoot van broeikasgassen verminderd in de internationale scheepvaart

Over deze case

eefting_energy_logo

– Relevante data werd op omslachtige wijze gedeeld
– Inzicht in de data kwam later dan gewenst
– Data moest sneller gedeeld worden

Eefting Energy heeft als doel om bij te dragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in de internationale scheepvaart. Dat doen ze met geavanceerde apparatuur die onder andere het brandstofverbruik en de windsnelheid bijhoudt. Op basis van deze data helpt Eefting Energy rederijen om zo zuinig mogelijk met brandstof om te gaan en de CO2-emissie terug te dringen. Het uitlezen, delen en analyseren van al deze data moest gemoderniseerd worden, en daar mocht Get There bij helpen.

 

Het probleem: belangrijke data is slecht bereikbaar

De benodigde hardware voor het verzamelen van de relevante gegevens wordt ontwikkeld door Eefting Energy. Deze eigen boordcomputer levert de meetgegevens aan via een FTP-server als Excel-sheets. De FTP-server aan internet koppelen aan internet was bijna niet te doen: een schip is bijna altijd onderweg waardoor een vast IP-adres onhaalbaar was, en op de oceaan is internet ook niet altijd continu beschikbaar.

 

Helaas kon de boordcomputer zelf geen e-mails verzenden, dus was de enige manier om de Excel-sheets te verzamelen, te bundelen en te versturen naar een centrale server. Deze gebundelde gegevens konden wel gemaild worden, waarbij een extern proces de binnenkomende mails uitleest en de Excel-sheets in de database plaatst. De gemakkelijkste manier is om de benodigde software voor dit proces op dezelfde pc te installeren als waar de gehele bemanning gebruik van maakt. Dat gaat een tijdje goed, totdat de pc een keertje vastloopt of iemand per ongeluk de pc uitzet na een avondje Solitair. Dat moest dus anders; sneller en robuuster.

 

De opdracht: verbeter het proces met een online oplossing

Eefting Energy gaf Get There als opdracht mee om het proces te verbeteren. Dat begon met een uitgebreide analyse van de huidige situatie. Op basis daarvan hebben we eerst voorgesteld om met Raspberry Pi’s te gaan werken. Met deze minicomputers ben je niet meer afhankelijk van de lokale computers op een schip.

 

Ook het delen van de data via Excel kon verbeterd worden. Ten eerste hebben we voorgesteld om de data direct in een geschikte database te plaatsen, om deze vervolgens via een webapplicatie weer toegankelijk te maken. Op deze manier kunnen rederijen vele malen sneller zien welke schepen het meest efficiënt hebben gevaren op welk stuk, en op basis daarvan slimmere keuzes maken over de inzet van het materieel.

Miljoenen records worden naadloos en efficiënt in een geschikte database opgeslagen en vervolgens toegankelijk gemaakt voor klanten.

Het resultaat: Docker container en ASP .NET-app

Ten eerste hebben we het hele proces herschreven voor de Raspberry Pi. We kunnen dit zogenaamde Fuel Energy Monitoring System (FEMS) nu met behulp van een Docker container image direct in het netwerk van de schepen plaatsen. Deze oplossing is beter te beheren, beheersen en op te schalen. Je bent niet meer afhankelijk van de computers op een schip, maar levert zelf de meest geschikte oplossing.

 

Het zwaartepunt van de oplossing lag op het ontwikkelen van de webapplicatie. Dit hebben we gedaan op basis van Microsoft ASP .NET MVC. De data kan eenvoudig aangeleverd worden via een e-mail, waarna het direct in de SQL-database geplaatst wordt. De data wordt vervolgens getoond op een website met web-API. Hierdoor kunnen rederijen zelf in kunnen loggen en de voor hen relevante data kunnen bekijken. De complete oplossing wordt gehost in de cloud van Microsoft Azure.

 

Na het opleveren van de initiële oplossing zetten we nu vol in op de doorontwikkeling van de webapplicatie en het FEMS. Het aantal meetmomenten flink omhoog, van bijvoorbeeld 1 keer per kwartier naar 1 keer per minuut. Bovendien loopt het aantal schepen dat voorzien wordt van het nieuwe systeem op. Daarnaast worden er ook steeds nieuwe schermen ontwikkeld voor de webapplicatie, vaak op basis van wensen van klanten. Zo is er nu een nieuw type schip toegevoegd, dat uitgerust is met een windturbine. Ook was er de wens om inzicht te krijgen in de huidige vaart van een schip. Zodat je precies ziet waar het schip zich bevindt, welke afstand er nog afgelegd moet worden en meer.

 

Al met al gaat het om miljoenen records die nu soepel en gestroomlijnd in een geschikte database terechtkomen. Van daaruit wordt de data inzichtelijk gemaakt voor de klanten van Eefting Energy. Op deze manier draagt Get There een mooi steentje bij aan de missie van Eefting Energy, en daar zijn we trots op!

Deze case samengevat

  • Eefting Energy verzamelde veel data, maar de manier om dit inzichtelijk te maken was verouderd.
  • Get There heeft een software-oplossing geschreven die geschikt is voor Raspberry Pi en die eenvoudig in het netwerk van een schip geplaatst kan worden met een Docker container image
  • Get There ontwikkelt een webapplicatie met SQL-database waar de data eenvoudig in geplaatst en getoond kan worden.

Werk jij hier straks ook aan mee?

Ontdek onze vacature en wie weet spreken we jou snel!

Bekijk onze vacature voor een .NET Devloper!

Meer weten over deze case of heb je zelf een uitdaging?

Bekijk ook onze andere cases!

Datagedreven in control komen op honderden miljoenen euro’s met TKP

Een dataplatform voor TKP om dagelijks in control te zijn

Eenduidige antwoorden zonder omwegen met een dataplatform bij Kabelnoord

Dataplatform gebouwd met Databricks, waar data vanuit alle relevante systemen wordt samengevoegd.

Online productconfigurator

vernieuwde frontend, beheeromgeving en betaaloplossing